8 Mart 2008 Cumartesi

Akupunktur Nedir?

Akupunktur, Acus-Punctura (iğne-batırmak), insan vücudunun bazı noktalarının iğne kullanmak suretiyle uyarılmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Akupunktur iğneleri acı vermeyen, iğne uçlu ve keskin olmayan özel iğnelerdir. Akupunktur tedavisi yan etkisi olmayan ve acı vermeyen etkili bir tedavidir. Farklı hastalıklar için farklı akupunktur stilleri vardır ve akupunktur tedavisi tamamen deneyimli ve uzman doktorlar tarafından yapılması gerekir.

Türkiye'de 1991 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan akupunktur yönetmeliği uyarınca yeterli görülen doktorlara akupunktur uygulama ruhsatı verilmekte ve bu tedavi yöntemi yasal olarak hastalık tedavisinde uygulanmaktadır.

Hangi hastalıkların tedavisinde uygulanır?

Belirtilere (semptomlara) karşı değil, hastalığın sebebine karşı bir tedavi metodu olduğu için ameliyat gerektirmeyen hastalıkların çoğunda akupunktur tedavisi uygulanabilir.

- Sigara, alkol ve madde bağımlılığı gibi alışkanlıkların tedavisi

- Fazla yeme ve kilo verme tedavisi

- Sinüzit, larinjit, az işitme, kulak çınlaması vb. solunum yolu rahatsızlıklarında

- Ritim bozukluğu, yüksek tansiyon, hipotansiyon, nefes darlığı gibi kardiyolojik rahatsızlıklar

- Obezite, hipofizer yetmezlik, diabet, hipertiroidi gibi Endokrin bozukluklar

- Karın ve yüz germe, selülit tedavisi, karın ve göbekteki yağların tedavisi gibi estetik uygulamalarda

- Kadınlara has hastalıklar: Adet sorunları, vajinismus, adet öncesi sıkıntılar ve doğum sonrası sıkıntılar ve depresyon

- Stres, depresyon, uyku sorunları, yüz felci, kas hastalıkları

- Bazı sinirsel hastalıklarda

- Migren, başağrısı, horlama, kekemelik, vertigo

- Depuitren hastalığı

- Romatizma ağrıları

- Boyun ve bel ağrıları, fıtık, diz ve dirsek ağrıları

- Sindirim sistemini ilgilendiren hastalıklar - Bulantı ve kusma, mide ülseri, gaz ve karın şişme sorunları, hemoroid, ishal, diş ağrısı, kabızlık

- Cinsel bozukluklar ve geceleri altına kaçırma sorunu, sisti

Vücutta bine yakın akupunktur noktası vardır ve her birinin tedavi fonksiyonu farklıdır.

Batırılan iğneler vücut kimyasallarını harekete geçirir, sinirleri etkiler ve buna karşın yararlı refleks yanıtları doğurur. Vücuttaki doğal elektromanyaetik alanlara etki eden akupunkturun kesinlikle bir yan etkisi yoktur. Dışarıdan yapay bir kimyasal madde verilmediği için vücudun dengesini bozmaz. Tedavi programı hastalığa göre önceden planlanır ve hastanın akupunktur noktaları belirlenir.

Hiç yorum yok: